Toelichting mogelijke wijziging leasetarieven en levertijden

Na jaren van stabiliteit zijn er momenteel veel ontwikkelingen die hun invloed hebben op de automotive, zoals chiptekorten, stijgende rentes en energietarieven. Hierdoor willen we u informeren over de impact die deze ontwikkelingen hebben op levertijden en tarieven van leaseauto’s.

Impact op levertijden

Het tekort van grondstoffen en microchips heeft impact op levertijden van auto’s. Deze levertijden van auto’s lopen al geruime tijd aanzienlijk op en ook laten laadpalen en het installeren daarvan langer op zich wachten. Ook voor het komende jaar dienen we hiermee rekening te houden. Ons advies is daarom om auto’s en laadpalen ruim op tijd te bestellen. WealerLease biedt daarvoor verschillende mogelijkheden om langere levertijden te overbruggen, bijvoorbeeld door het verlengen van uw huidige contract, het inzetten van een voorloopauto, of als alternatief een jonge occasion te leasen.

Impact op leasetarieven

Leasetarieven worden naast jaarkilometrage en looptijd gebaseerd op een aantal componenten zoals autoprijs, rente en motorrijtuigenbelasting. Door de huidige ontwikkelingen in de markt zijn deze componenten minder voorspelbaar geworden, waardoor tarieven kunnen afwijken van de initieel afgegeven tarieven bij bestelling van de auto. De autoprijs en de rente zijn momenteel de voornaamste oorzaken van mogelijke tariefwijzigingen. Uiteraard proberen we eventuele prijsstijgingen van auto’s op voorhand al in te schatten bij het opstellen van onze offertes. Helaas is het momenteel niet mogelijk om ver vooruit te kijken en kunnen leveranciers niet goed inschatten wat de autoprijs op het moment van aflevering zal zijn. Er worden door leveranciers dan ook geen prijsgaranties afgegeven. Kortom, wijziging in autoprijs en rente zijn van invloed op prijsontwikkelingen tussen het moment van tekenen van het contract en de uiteindelijke aflevering van de auto.

Autoprijs

De exacte autoprijs wordt meegenomen in de berekening van de bijtelling voor de leaseauto. De definitieve bijtelling kan derhalve pas berekend worden op het moment waarop de auto wordt afgeleverd. Schaarste en oplopende levertijden zorgen in veel gevallen voor prijsstijgingen van de bestelde auto gedurende de levertermijn. We zien momenteel prijsstijgingen bij alle automerken.

Rente

De rentetarieven bewegen mee met de ontwikkelingen op de financiële markt. De leaseauto financieren we pas op het moment van aflevering. Dit heeft tot gevolg dat we de rente pas weten op het moment van aflevering van de auto. Dit is dan de startdatum van het leasecontract. 

BPM / Belasting op personenauto's

Bpm is de aanschafbelasting die je eenmalig betaald voor aanschaf van een nieuwe auto. De bpm wordt verrekend in het leasetarief. De hoogte van de bpm wordt bepaald door de CO2-uitstoot van een auto. De bpm tarieven van het jaar waarin de auto wordt geleverd worden hierbij gehanteerd. Volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van bpm t/m 2024.

Motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting wordt maandelijks of per kwartaal betaald en kan jaarlijks wijzigen. Volledig elektrische auto’s zijn hiervan vrijgesteld t/m 2024.

Heeft u vragen? Neem contact op met uw accountmanager: